Gratin Savoyarde
Ingrediënten:
400 ml melk
400 ml room
3 teentjes look
800 g aardappelen (vastkokend)
Zout en peper van de molen
1 klontje boter
150 g Landana Organic OUD
Bereidingswijze:
1.Giet de melk en room in een maatbeker. Pel en plet de knoflook en doe dit met de peper en een snuifje zout in de maatbeker en meng het geheel met een vork.
2.Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter. Gebruik hiervoor een keukenmachine, mandoline of een scherp mes. Rasp de Landana Organic OUD kaas.
3.Verwarm de oven voor tot 190 °C en vet een ovenschaal in met een klontje boter.
4.Schik er de aardappelschijfjes in, geschrankt over elkaar net zoals dakpannen. Strooi een kleine hoeveelheid gemalen kaas over de aardappelen. Schenk een scheutje van het mengsel van melk en room over de aardappelen en kaas. Herhaal deze stap tot de schaal gevuld is.
5.Plaats de schaal in de oven en laat circa 60 minuten garen, tot er een goudbruin kaaskorstje op ligt. Gebruik hiervoor eventueel kort de grilstand van de oven. Elke oven is anders, dus controleer de gaarheid: prik daarvoor met een mesje in de plakjes aardappel.