Oma's scholfilets
Ingrediënten
1,5 kg verse spinazie
2 uien
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
zout en vers gemalen peper
600-800 gr verse scholfilets
40 gr boter
40 gr meel
250 dl groentebouillon
250 dl slagroom
3 biologische citroenen
1 bosje tijm
3 eierdooiers
40 gr Landana MOSTERD, in kleine blokjes gesneden
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 175° C (warme lucht 150° C). Maak de spinazie schoon en snijd de uien en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de spinazie toe en laat dit iets slinken. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef en verdeel dit daarna in een ovenschaal.
Spoel de vis af en besprenkel de filets met wat citroensap van 1 citroen. Bestrooi de filets met zout en peper en leg ze op de spinazie.
Maak ondertussen de saus door de boter in pan te laten smelten. Voeg de meel toe en laat dit al roerend licht aanbraden. Voeg tijdens het roeren de bouillon en de room toe. Laat de saus ongeveer 5 minuten op een laag vuur inkoken. Was de citroen onder koud water en rasp de schil. Pers de citroen daarna uit. Breng de saus op smaak met het citroensap, -rasp en zout & peper. Meng de eierdooiers met een klein beetje saus en voeg dit daarna toe aan de saus. Zorg dat de saus niet meer gaat koken nu de eierdooiers erbij zijn gevoegd. Trek de helft van de tijmblaadjes eraf en voeg dit ook toe aan de saus.
Giet de saus over de vis en strooi hierover de blokjes Landana MOSTERD. Bak de ovenschotel in 20-30 minuten gaar op 175° C. Garneer de ovenschotel met de rest van de blaadjes tijm en wat schijfjes citroen. Serveer direct.
Lekker met notenrijst.
Wijntip
Chablis (wit, Bourgogne, Frankrijk)